«Сама жизнь наша — это чудо. Сама Церковь наша Православная, стоящая непоколебимо, — это чудо. Кругом чудо — духовным оком смотри, разумей, укрепляйся в вере и дивись. С нами Бог! И никакая нечисть нам никогда не будет страшна. Аминь».

схиархим.Зосима

Диаконское служение из последования в неделю Православия

Протодиакон, встав на уготованнем месте, возглашает:

Таже повысшим гласом: Кто Бог велий яко Бог наш:
И паки высочайшим гласом: Кто Бог велий яко Бог наш:

Православия день празднующе, православнии людие, наипаче прославим Виновника всех благ Бога, Иже сый благословен во веки. Сей Бог наш, промышляя и утверждая возлюбленное свое достояние святую Церковь, праотцев преступлением отпадших утешая неложным Своим словом, еще в раи основание ей положи, сей Бог наш, руководствуя ко оному спасительному обетованию, не остави Себе без свидетельства, но хотящее быти спасение провозвестил первее чрез праотцев и пророков, живописал различными образы, сей Бог наш, многочастне и многообразне древле глаголавый отцем во пророцех, в последок дний сих глагола нам в Сыне, Имже и веки сотвори, Иже возвести Отчее о нас благоволение, откры таинства небесная, увери силою Святаго Духа о истине благовестия, посла апостолы во весь мир проповедати Евангелие Царствия, утверди оное различными силами и чудесами. Сему спасительному откровению последующе, сего благовестия держащеся,

Поем с народом:

Веруем во Единаго Бога Отца Вседержителя, Творца небу и земли, видимым же всем и невидимым. И во Единаго Господа Иисуса Христа, Сына Божия, Единороднаго, Иже от Отца рожденнаго прежде всех век, Света от Света, Бога истинна от Бога истинна, рожденна, несотворенна, Единосущна Отцу, Имже вся быша. Нас ради, человек, и нашего ради спасения сшедшаго с Небес, и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы, и вочеловечшася. Распятаго же за ны при Понтийстем Пилате, и страдавша, и погребенна. И воскресшаго в третий день по Писанием. И восшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца. И паки грядущаго со славою судити живым и мертвым, Его же Царствию не будет конца. И в Духа Святаго, Господа Животворящаго, Иже от Отца исходящаго, Иже со Отцем и Сыном спокланяема и сславима, глаголавшаго пророки. Во едину Святую Соборную и Апостольскую Церковь. Исповедуем едино Крещение во оставление грехов. Чаем воскресения мертвых, и жизни будущаго века. Аминь.

Еще же соборы святых отец, и их предания и писания Божественному откровению согласная, приемлем и утверждаем. Аще сему Господню о нас промышлению и откровению спасительному врази православия и противишася, но помяну Господь поношения раб Своих, хульники бо славы Своея поруга, и продерзатели и враги православия боязненны и бежатели яви. Якоже убо пленяющих разум свой в послушание Божественному откровению и подвизавшихся за оное ублажаем и восхваляем, тако противящихся сей истине, аще ожидавшему их обращения и раскаяния Господу не покаяшася, Священному Писанию последующе и первенствующия Церкве преданий держащеся, отлучаем и анафематствуем.

А Н А Ф Е М А

  1. Отрицающим бытие Божие и утверждающим, яко мир сей есть самобытен, и вся в нем без промысла Божия и по случаю бывают, анафема.
  2. Глаголющим Бога не быти Дух, но плоть: или не быти Его праведна, милосерда, премудра, всеведуща, и подобная хуления произносящим, анафема.
  3. Дерзающим глаголати, яко Сын Божий не единосущный и не равночестный Отцу, такожде и Дух Святый, и исповедающим Отца, и Сына, и Святаго Духа, не Единаго быти Бога, анафема.
  4. Безумне глаголющим, не нужно быти ко спасению нашему и ко очищению грехов пришествие в мир Сына Божия во плоти и Его вольное страдание, смерть и воскресение, анафема.
  5. Не приемлющим благодати искупления Евангелием проповеданного, яко единственнаго нашего ко оправданию пред Богом средства, анафема.
  6. Дерзающим глаголати, яко Пречистая Дева Мария не бысть прежде рождества, в рождестве и по рождестве Дева, анафема.
  7. Не верующим, яко Дух Святый умудри пророков и апостолов, и чрез них возвести нам истинный путь к вечному спасению, и утверди сие чудесами, и ныне в сердцах верных и истинных христиан обитает и наставляет их на всякую истину, анафема.
  8. Отрицающим безсмертие души, кончину века, суд будущий и воздаяние вечное за добродетели на небесех, а за грехи осуждение, анафема.
  9. Отвергающим вся таинства святая, Церковию Христовою содержимая, анафема.
  10. Отвергающим соборы святых отец и их предания, Божественному откровению согласная и православно-кафолическою Церковию благочестно хранимая, анафема.
  11. Помышляющим, яко православнии государи возводятся на престолы не по особливому о них Божию благоволению, и при помазании дарования Святаго Духа к прохождению великаго сего звания в них не изливаются: и тако дерзающим противу их на бунт и измену, анафема.
  12. Ругающим и хулящим святыя иконы, ихже святая Церковь ко воспоминанию дел Божиих и угодников Его, ради возбуждения взирающих на оныя ко благочестию, и ко оных подражанию приемлет, и глаголющым оныя быти идолы, анафема.
  13. Теософом и прочим еретиком дерзающим глаголати и пребезумне учити, яко Господь наш Иисус Христос не единожды на землю сниде и воплотися, но многократно воплощался, такожде и отрицающим, яко истинная Премудрость Отчая есть Сын Его Единородный и вопреки Божественному Писанию и учению святых отец ищущим иныя премудрости, анафема.
  14. Масоном, оккультистом, спиритом, чародеем и всем, иже не Богу единому веруют, но бесов почитают, и не Богу смиренно жизнь свою предают, но чародейным бесов призыванием будущее знать стремятся, анафема.
  15. Отступающим от православныя веры и принимающим иныя веры на соблазн братиям нашим, анафема.
  16. Гонителем Христовыя Церкве, нечестивым отступ¬ником, поднявшим руки на помазанника Божия, убивающым священнослужителей, попирающым святыни, разрушающым храмы Божии, истязующым братию нашу и оскверняющым отечество наше русское, анафема.
  17. По гордыне своей отколовшимся от Единой, Святой, Соборной и Апостольской Церкви, и создающим само¬чинные сборища и объявляющим сии сборища Христовою церковию, - католиком во главе с папой римским, протестантам, сектантам, униатам, раскольникам и автокефалистам, анафема.
  18. Утверждающим, яко Христос Господь не едину Церковь созда, а мнози и яко вси созданнии латинским и про-тестантским расколами «сборища суть родные сестры Православию, анафема.
  19. Стремящимся объеденить еретические сборища с Право-славием не через покаяние, а через смешение и слияние, и тем погубить чистоту Православия, анафема,
  20. Изменнику и предателю православныя веры, Ивашке Мазепе, забывшему страх Божий, поправшему крестное целование и государеву милость, дерзнувшему предать землю Русскую еретиком, разорителем и осквернителем православных храмов, второму Иуде, анафема.
  21. Дерзостному отступнику и предателю Церкви Христовой, бывшему митрополиту Филарету, ныне же Денисенко Михаилу Антоновичу и иже с ним, создающим раскол на Украине, изрыгающим хулы на Русскую Православную Церковь и отторгающим от нея слабых чад ея, анафема.

Всем же о Православии подвизавшимся словесы, писании, учении, страдании и богоугодным житием, яко защитником и пособником онаго, Христова Церковь, летнее воспоминание творящи, восклицает:

В Е Ч Н А Я П А М Я Т Ь

  1. Святым апостолом, мужем апостольским, апологетом и защитником веры православныя, вечная память.
  2. Святым мучеником, преподобным, преподобномучеником, исповедником, святителем, священномучеником и всем подвизавшимся и пострадавшим за веру Христову, вечная память.
  3. Святому чудотворцу Николаю, святителю Василию Великому, преподобному Сампсону странноприимцу и всем святым от века Богу угодившим, вечная память.
  4. Святому благоверному и равноапостольному царю Константину и матери его благоверней царице Елене, православным греческим царем: Великому Феодосию, Феодосию Юнейшему, Иустиниану, и прочим православным царем и царицам греческим, вечная память.
  5. Святому благоверному и равноапостольному великому князю Владимиру, святей благоверней велицей княгине Ольге, святому благоверному великому князю Александру Невскому, защитнику веры православныя и прочым благоверным царем и великим князем, царицам и великим княгиням, и всем от рода царей и великих князей русских преставльшимся, вечная память.
  6. Благочестивейшым государем императором: Петру I, Петру II, Петру III, ПавлуI, Александру I, Николаю I, Александру II и АлександруIII, и благочестивейшим государыням императрицам: Екатерине Первей, Анне Иоанновне, Елисавете Петровне, Екатерине Вторей, Елисавете Алексиевне, Марии Феодоровне, Александре Феодоровне и Марии Александровне, вечная память.
  7. Святому благоверному великому страстотерпцу Царю мученику Николаю, святей благоверней Царице мученице Александре, святому благоверному Царевичу отроку Алексию, святым благоверным царевнам мученицам Ольге, Татиане, Марии и Анастасии, всему Царствующему Дому, и всем Царственным мученикам, вечная память.
  8. Святейшим Патриархом Константинопольским, Александрийским, Антиохийским, Иерусалимским, и преосвященным митрополитом, архиепископом и епископом православным, вечная память.
  9. Святейшим Патриархом Всероссийским: святителю Иову, священномученику Ермогену, Святейшему Патриарху Филарету, Святейшему Патриарху Иоасафу I, Святейшему Патриарху Иосифу, Святейшему Патриарху Никону, Святейшему Патриарху ИоасафуII, Святейшему Патриарху Питириму, Святейшему Патриарху Иоакиму, Святейшему Патриарху Адриану, Святейшему Патриарху мученику и исповеднику Тихону, Святейшему Патриарху Сергию, Святейшему Патриарху Алексию, Святейшему Патриарху Пимену, Святейшему Патриарху Алексию II, вечная память.
  10. Архиепископу Никону, митрополиту Борису, митрополиту Сергию, преосвященным митрополитом, архиепископом и епископом Русской православной Церкви, вечная память.
  11. Пострадавшим и убиенным в различных походех за православную веру и Отечество наше русское князем, боляром, христоименитому воинству и всем православным христи¬аном в истинней вере и благочестии и в надежди воскресения скончавшимся, вечная память.
  12. Усопшим братиям и сестрам святыя обители сея, основателю ея всечестному отцу нашему схиархимандриту Зосиме и родителем его воину Алексию и схимонахине Мариамне, схиархимандриту Алипию и родителям его Димитрию и Анне, иерею Платону, иерею Тихону, схииеродиакону Илии, схимон. Вонифатию, монаху Никону, монаху Алексию, монаху Пимену, ин.Киприану, ин.Роману, схимон. Марии, схимон. Веронике, схимон. Пульхерии, схимон. Гликерии, схимон. Ольге, схимон. Фомаиде, схимон. Евдокии, схимон. Аполлинарии, схимон. Вонифатии, схимон. Марии, мон.Валерии, мон.Феоктисте, мон.Елевферии, мон.Домнине, мон.Людмиле, ин.Елизавете, ин.Параскеве, ин.Антонине, ин.Марине, ин.Лии, ин.Александре, ин. Марфе, всем зде погребенным, благочестивым созда¬телем, строителем, благоукрасителем святаго храма сего и обители сея святыя, благочестивым прихожанам, всем зде трудив-шимся, певшим, молившимся, родителем и сродником нашим, заповедавшим молитися о них и ныне отшедшим в жизнь вечную, всем зде ныне нами поминаемым и всем от века почившим пра¬вославным христианом, вечная память.

Православная Христова Церковь, торжественно воспоминающи подвизавшихся во благочестии, и сие всем своим христоименитым чадом к подражанию представляющи, имеет такожде долг восхваляти подвиги сих, иже ныне, спасительною верою и добродетелию приуготовляюще себе к вечному блаженству, утверждают православие.

МНОГОЛЕТИЕ

  1. Великому Господину и Отцу нашему Кириллу, Святейшему Патриарху Московскому и всея Руси и Свято-Троицкия Сергиевы Лавры священно-архимандриту, с Богом хранимою его русскою паствою, многая лета.
  2. Святейшим Патриархом православным, Константи-нопольскому Варфоломею, Александрийскому Феодору, Антиохийскому Иоанну, Иерусалимскому Феофилу, Грузинскому Илии и Сербскому Иринею, многая лета.
  3. Господину нашему Блаженнейшему Владимиру, митро-политу Киевскому и всея Украины и Свято-Успенския Киево-Печерския Лавры священноархимандриту, и господину нашему высокопреосвященнейшему Онуфрию, митрополиту Черновицкому и Буковинскому, Местоблюстителю Киевской митрополичьей кафедры, и господину нашему высокопреосвященнейшему Илариону, митрополиту Донецкому и Мариупольскому и сея святыя обители священноархимандриту, многая лета.
  4. Священному Синоду Русской Православной Церкви, митрополитом, архиепископом и епископом православным и всему священническому, иноческому и диаконскому чину, многая лета.
  5. Богом хранимей державе нашей русстей, православному народу и христолюбивому воинству ея, подаждь Господи мир, тишину, изобилие плодов земных и времена мирны и сохрани их на многая лета.
  6. Спаси, Христе Боже, всечестнаго отца нашего архимандрита Амвросия еже во Христе с братиею и святую обитель сию в мире сохрани, и храм сей святый утверди во веки веков. Аминь.
  7. Спаси, Христе Боже, всечестную матерь нашу игумению Анну, еже во Христе с сестрами и святую обитель сию в мире сохрани, и храм сей святый утверди во веки веков. Аминь.
  8. Братиям и сестрам святыя обители сея, благочестивым прихожаном, строителем, благоукрасителем, создателем святыя обители сея, зде труждающимся, и всем зде ныне нами поминаемым, подаждь Господи мир, тишину, изобилие плодов земных, здравие же и спасение, во всем благое споспешение и сохрани их на многая и благая лета.

Святая Троице, сих прослави и утверди даже до конца в правоверии, развратники же и хульники православныя веры и Христовы Церкве и не повинующияся оней обрати, и сотвори, да приидут в познание вечныя Твоея истины, молитвами Пресвятыя Владычицы нашея Богородицы и Приснодевы Марии и всех святых, аминь.